Fiskeperioder

Fiske är utan tvekan en av de fritidsaktiviteter som går att utöva året runt. Jakt är beroende av jakttider, golf är beroende av snöfritt, men fiske kan man verkligen bedriva året runt. Självklart måste man anpassa redskap och metoder efter årstiden, och det är förstås också så att vissa fiskar är lättare att fånga under vissa årstider.

Vinter

Fiske med handredskap är i princip tillåtet överallt längs våra kuster, och i allmänhet lägger sig isen sent vid kusterna. Det gör att man långt fram på vintern kan fiska i havsbandet. De fiskar man ofta kan få på vintern vid fiske från land är havsöring, gädda och gös, utmärkta matfiskar. Självklart finns det fler fiskar för den som har båt, makrill och torsk är bara ett par exempel.

Vintern är annars en efterlängtad tid av många, därför att då kan man bedriva isfiske. Förr var nog isfiske liktydigt med pimpling, men i dag finns många varianter av fiske som passar för isfiske. Isfiskets popularitet beror nog ändå till stor del på att det är ett ”socialt” fiske. Man kan lätt ta med hela familjen ut, och en solig dag på isen är verkligen en fin upplevelse.

Fiskeperioder

Våren

På våren har de flesta fiskar sin lektid, och just när en art leker så är det sällan bra fiske på just den arten. Det beror förstås på att de är helt upptagna med att föröka sig. Nu brukar fisken efter leken vara uthungrad och därmed extra huggvillig, men kan ibland ha gått ner kraftigt i vikt. Nu är det ju förstås så att alla fiskar leker inte samtidigt, så självklart finns det fiske även på våren.

Sommaren

Mete med mask från en brygga är nog för många sinnebilden av sommaren, och visst finns det mycket fiske att bedriva på sommaren. Ett typiskt sommarfiske är nog abborren, som kan vara lite lättare att fånga på sommaren än andra årstider.

Många fiskar går ner på lite djupare vatten på sommaren för att få svalare vatten, men ofta går de upp mot ytan på nätterna. En fin sommarnatt kan bli en riktig höjare med stora gäddor på kroken.

Hösten

Hösten är skördetid, även inom fisket. Många arter som föredrar kallare vatten börjar nu dra sig upp närmare ytan och är lättare att få tag i. För den som kan ge sig ut i båt i havsbandet väntar nu sill och makrill. Båda arterna kan ju komma i mycket stora stim, och det är inte alls ovanligt att fångsten räknas i antalet hinkar. Självklart tål båda arterna att frysas in för framtiden, men nyfångad makrill, grillad på stranden direkt efter fångsten är en verklig höjdpunkt.