Skaffa fiskekort

Västerbotten kan erbjuda ett mycket bra fiske, ofta i en mycket vacker miljö. Precis som i Sverige i allmänhet behöver man förstås oftast ha ett fiskekort. Nu bor ju de flesta svenskar långt från dessa fiskevatten, men det finns goda möjligheter att via Internet undersöka fiskevatten och köpa fiskekort på nätet. Det är alltså rimligt enkelt att bo i södra Sverige och skaffa fiskekort till fiske i Västerbotten.

Det kan tyckas komplicerat, men prova att i webb-läsaren söka på ”Fiskekort Västerbotten”, och man får massor med träffar.

Statens vatten och privat

En stor aktör i sammanhanget är Staten via Länsstyrelsen. De har ju hand om väldigt många av de sjöar och vattendrag som ligger i fjälltrakterna. Via Länsstyrelsens hemsida kan man få fram kartor över olika fiskevatten som ingår i statens ägande. Nu finns det i sig väldigt många sjöar och vattendrag som inte tillhör staten, och många av dessa kan man få kontakt med via nätet. Det finns flera sajter där man kan se på kartor, klicka på en sjö och få fram detaljer om fiskekortet till den sjön.

De flesta fiskevatten kräver ju fiskekort men det finns u fortfarande vatten som är fria. Det är förstås främst kusten mot Bottniska viken, men även enstaka stora sjöar. Även här är Länsstyrelsen rätt instans att fråga.

Skaffa fiskekort

Fiskeregler

Det finns förstås regler om vad man får fiska, när man får fiska och vilka redskap man får använda. Dessa regler skiljer sig avsevärt mellan olika vatten, det är viktigt att ta reda på vad som gäller. I de allra flesta fall går det att ta fram även detta via nätet, och praktiskt taget alla fiskekort har en person och ett telefonnummer som man kan kontakta för att informera sig.

Fiskevård

Det kan kanske vara frestande att fiska utan fiskekort, speciellt i fjällvärlden där det kan vara mycket glesbefolkat. Det är dumt av flera skäl. Ett fiskekort är jämförelsevis billigt. Det är inte många nöjen som kan bedrivas för så lite pengar som ett fiskekort kostar. Det är dessutom så att de pengar som fiskekortet inbringar är till stor nytta när det gäller att sköta om fiskevattnet. Man gör sådant som utsättning av yngel, sköter om vandringstrappor, underhåller fiskeplatser och mycket annat. Den som vill kunna fiska även i framtiden bör absolut se till att köpa ett fiskekort.