Vad går att fiska?

De flesta känner säkert till våra vanligaste arter som gädda, lax, öring och abborre. Frågan är var, när och hur dessa och andra fisksorter kan fiskas. 

Sötvattensfiskar

Att lura gäddan så att den fastnar på kroken är en spännande utmaning för ett flertal fiskare. Gäddan är en sötvattensfisk och lever därmed i insjöar samt i bräckt vatten som i Östersjön. Det är en fisk som kan anpassa sig bra till sin omgivning och arten är därför mycket utbredd. Förutom i sjöar förekommer den också i rinnande vatten. Utseendet är långsmalt trots att den kan vara ganska rund om magen, fenorna sitter långt bak på kroppen och nosen är platt. Den tycker om kallt vatten och därför är den lämpligast att fånga om våren eller hösten. Ska du fiska gädda på sommaren behöver du ut på djupt vatten. För att öka chanserna att få en gädda på kroken ska den fiskas med trolling eller spinn. Det går också att fånga den med wobbler även fast det sättet är mer ovanligt. Se till att ha en ordentlig tafs, den glupska gäddan kan bita sönder vanlig fiskelina. En fisk som inte är lika glupsk som gäddan är gösen. Den är en populär matfisk som är kusin med abborren och lever även den i insjöar. Ska den beskrivas kan den sägas ha ett utseende som påminner om ett mellanting av abborre och gädda. Den är större än abborren men saknar abborrens ränder. Ett tips är att fiska efter gös i sjöar med mycket mört eftersom gösen tycke rom att äta just mört. Försök också att fånga den i mörker och med spinnfiske. De drag som den ofta hugger på är exempelvis wobbler, skeddrag eller stora spinnare.

Vad går att fiska?

Öring är en fiskart med flera varianter, både var de lever och gällande namn. Bäcköringen är en av de minsta öringarna och som du kan höra på namnet trivs den i bäckar, i mörkt och rinnande vatten. Den skimrar i grönt och har röd rygg. Havsöringen lever i havet och är den största av alla öringar. Storleken beror främst på att tillgången till byte är större än i exempelvis insjöar där släktingen insjööringen lever. Med tanke på fiskens olika levnadssätt och storlek skiljer sig teknikerna åt. För att fånga en liten bäcköring som vanligtvis har en storlek på omkring 20 centimeter kan du använda dig av fluga. Trolling är att föredra om du vill fånga en stor havsöring. Fisken smakar bäst under tidig vår då vattnet fortfarande är kallt. Den ska inte fiskas när den leker på hösten eftersom beståndet måste säkerställas. 

Havsfiske

Förutom redan nämnda havsöring är exempelvis sillen en uppskattad art som fiskas i havet. Inte minst är dtet populärt att följa med en fiskebåt ut i området kring Öresund på somrarna och försöka fånga denna delikatess. Väl fångad steks fiskarna hela med smör, kryddas med salt, peppar och rikligt med persilja. Servera på ett gott surdegsbröd eller med potatismos. Har du en katt brukar de vara förtjusta i just sill. Den fisk som lever i Östersjön är mindre och kallas för strömming men det är samma sort. Eftersom denna fisk lever i stim kan man fånga stora mängder vid samma tillfälle. Sillfisket är av tradition särskilt vanligt i Skåne och på västkusten.  Den lever på allt från grunt vatten till på 200 meters djup och fångas främst med trål.

Makrill är även den en stimfisk som av tradition finns i riklig mängd och fångas på västkusten, gärna i Bohuslänstrakten. Den fiskas under sommar och höst, på vintern flyttar den ut i stora djupa vatten och är svår att nå. Det är en fet fisk som även kan fungera som agn för att locka till sig andra fiskar. Makrill fiskas ofta från småbåtar och med så kallad handdröj, alltså inte med spö.